Nagyon laktats desszert
Mglyaraks
Hozzvalk:
8 db kifli
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tk fahj
1.5 kg alma
1.5 l tej
5 db tojs
2 cs vanlis cukor
8 ek + 3 ek kristlycukor
citroml
srgabarack lekvr
zsemlemorzsa
Az almt megtiszttom, vkony kb. 1/2 cm szles cikkekre vgom, majd lbasba teszem. A vajat kicsi darabokra vgom s kz keverem, megntzm citromlvel s proldni hagyom. Mikor flig megpuhult akkor j. Tzrl levve fahjas porcukorral megszrom, hlni hagyom. A tejet 2 csomag vanlis cukorral felforralom, majd a karikra szelt kiflikre ntm s vatosan tforgatom, egy kicsit llni hagyom. A tojssrgkat 8 evkanl kristlycukorral fehredsig keverem s a tejes kiflikre ntm, vatosan tkeverem, hogy mindenhol tojsos legyen. A tojsfehrjhez 3 evkanl kristlycukrot teszek s kemny habb felverem. A tepsit kivajazom, megszrom zsemlemorzsval s a tojsos kiflit eltertem benne, majd rteszem a fahjas almt. Ennek tetejre kerl a srgabarack lekvr, de nem kell az egszet bekenni, csak kis halmokat szrunk r. Elmelegtett stben 180 fokon hagyomnyos stsi fokozaton kell stni, kb. 20-25 percig, mg a teteje egy kicsit el nem kezd pirulni. Ekkor a tojshabot rhalmozzuk, majd addig stjk tovbb amg a hab aranybarnra nem sznezdik.
Kicsit hlni hagyjuk, gy knnyebb szeletelni.
az almt megdinsztelem

megszrom fahjas porcukorral

a tojssrgjt elkeverem a kiflikkel

a kiflimasszt az almra halmozom

tnyrra teszem s fahjjal dsztem

|