Nagyon laktatós desszert
Máglyarakás
Hozzávalók:
8 db kifli
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tk fahéj
1.5 kg alma
1.5 l tej
5 db tojás
2 cs vaníliás cukor
8 ek + 3 ek kristálycukor
citromlé
sárgabarack lekvár
zsemlemorzsa
Az almát megtisztítom, vékony kb. 1/2 cm széles cikkekre vágom, majd lábasba teszem. A vajat kicsi darabokra vágom és közé keverem, megöntözöm citromlével és párolódni hagyom. Mikor félig megpuhult akkor jó. Tűzről levéve fahéjas porcukorral megszórom, hűlni hagyom. A tejet 2 csomag vaníliás cukorral felforralom, majd a karikára szelt kiflikre öntöm és óvatosan átforgatom, egy kicsit állni hagyom. A tojássárgákat 8 evőkanál kristálycukorral fehéredésig keverem és a tejes kiflikre öntöm, óvatosan átkeverem, hogy mindenhol tojásos legyen. A tojásfehérjéhez 3 evőkanál kristálycukrot teszek és kemény habbá felverem. A tepsit kivajazom, megszórom zsemlemorzsával és a tojásos kiflit elterítem benne, majd ráteszem a fahéjas almát. Ennek tetejére kerül a sárgabarack lekvár, de nem kell az egészet bekenni, csak kis halmokat szórunk rá. Előmelegített sütőben 180 fokon hagyományos sütési fokozaton kell sütni, kb. 20-25 percig, míg a teteje egy kicsit el nem kezd pirulni. Ekkor a tojáshabot ráhalmozzuk, majd addig sütjük tovább amíg a hab aranybarnára nem színeződik.
Kicsit hűlni hagyjuk, úgy könnyebb szeletelni.
az almát megdinsztelem
megszórom fahéjas porcukorral
a tojássárgáját elkeverem a kiflikkel
a kiflimasszát az almára halmozom
tányérra teszem és fahéjjal díszítem
|