Macskaszem
Hozzávalók :
a tésztához
50 dkg finomliszt (+ amennyit gyúráskor fölvesz )
8 tojás sárgája
25 dkg margarin
1 zacskó száritott élesztő
1 dl tej
8 ek kristálycukor
pici só
a töltelékhez
kimagozott meggy, ízesitve ( cukor, fahéj )
zsemlemorzsa
50 dkg darált dió
30 dkg porcukor
8 tojásfehérje
sütéskor a tészta mekenéséhez még egy tojássárgája
Elkészítés :
a tészta :
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral fölfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk (a margarin szobahőmérsékletű legyen) és 3 cipóra osztjuk . Pihentetés nélkül téglalappá nyújtjuk őket . 30 cm szélesre ,hossza pedig a tepsi hossza legyen.
a töltelék :
A tojásfehérjét kemény habbá verjük ,belekeverjük a porcukrot és a darált diót .
A lapok két szélét megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával , majd kirakjuk meggyel. A tészta belseje felé feltekerjük mindkét szélét úgy ,hogy közepe üresen maradjon . Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a három rudat. A rudak közé sütőpapírt tehetünk hogy ne ragadjanak össze. Közepébe tesszük a diótölteléket . A meggyes rész tésztás tetejét megkenjük tojássárgával.
Ha kisült vékony szeletekre vágjuk.
sütés :
45 pec, előmelegített sütőben ( 160-180 fokon vagy 3. fokozaton )
a meggyet a tészta két szélére halmozzuk:
a két széléröl feltekerjük
megtöltjük dióval és megkenjük tojássárgával a két szélét
sütés után megvárjuk hogy kihüljön
és szeleteljük
|