FRANKFURTI LEVES
Férjem egyik kedvence. Jó sűrűn szereti, ahogy ő mondja "megálljon benne a kanál".
Természetesen mindenki annyi káposztával és kolbásszal csinálja ahogy tetszik.
két liter csontlevest főzünk, és leszűrjük
1 dkg só
5 dkg zsír
3 dkg liszt
60 dkg kelkáposzta
késhegynyi kőmény
1,5 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 késhegynyi bors
1/2 kk majoranna
1 ek finomra vágott zöldpetrezselyem
Személyenként 2,5 dkg Debreceni kolbász, vagy fél pár virsli.
Feltesszük a csontlevest. Egy lábasba 2 dgk zsírt olvasztunk, beletesszűk a finomra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk. A kelkáposztát megtisztitjuk, megmossuk és levelére szedjük. A levelek küzepéről a vastag főeret levágjuk. Ősszegöngyöljük és vékony metéltre vágjuk. A zsírban megpárolt hagymára tesszük, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, szitált majorannát és a köménymagot. 1-2 merőkanál forró csontlevest öntünk rá és lefedve mérsékelt tűznél pároljuk.Ha már majdnem puhára párolódott, ráöntjük a csontlevest, felforraljuk, és rózsaszínű petrezselymes rántással berántjuk. Ezalatt a kolbászt vagy virslit megmossuk, a bőrét lehúzzuk és karikákra vágjuk. A levesbe tesszük és pár percig összefőzzük. Lehúzzuk a tűzről és ekkor adjuk hozzá az áttört borsot. Tejföllel tálajuk.
a káposztát megpároljuk
virslivel gazdagítjuk
tálalva
|