Hjas stemny
hozzvalk:
70 dkg liszt
50 dkg friss hj
2 tojs srgja
fl dkg s
5 dkg cukor
2,5 dl vz
Elkszts:
A hjat 3 kanl ecettel kidolgozzuk, elbb azonban ledarljuk. 70 dkg lisztbl elvesznk 25 dkg lisztet, s ezzel a 25 dekval sszedolgozzuk. Tgla alakra formljuk s kitesszk hideg helyre.
A megmaradt lisztet, tojsok srgjval, sval, 5 dkg cukorral s annyi langyos vzzel (kb. 2,5 dl) hogy rtestszta kemnysg legyen kidolgozzuk hlyagosra. Lebortjuk egy tllal s j negyed rig pihentetjk, aztn vkonyra kinyjtjuk tglalapalakra. Erre a tsztra tesszk a hjas kockt. Rhajtogatjuk elbb magunk fell, azutn minden oldalrl s kzzel sztnyomkodjuk (nyjtani mg nem igazn lehetne).sszehajtogatjuk. 20 percet hideg helyen pihentetjk. Most mr nyjtfval nyjthatjuk s ismt sszehajtogatjuk. Pihentetjk ismt . Majd nyjtjuk s pihentetjk.
A harmadik pihentets utn fl cm vastagra nyjtjuk s kssel ngyszg alak lapokat vgunk ki, kzepre stlekvrt tesznk.
Szleit lenyomkodjuk (mert a lekvr kifolyik) s tepsibe rakjuk.
Sts utn , melegen porcukrozzuk.
ledarljuk a hjat

betakarjuk a tsztval

kzzel sztnyomkodom

sszehajtogatom

kockra vgom s megtltm lekvrral

stve, porcukrozva

|