Hájas sütemény
hozzávalók:
70 dkg liszt
50 dkg friss háj
2 tojás sárgája
fél dkg só
5 dkg cukor
2,5 dl víz
Elkészítés:
A hájat 3 kanál ecettel kidolgozzuk, előbb azonban ledaráljuk. 70 dkg lisztből elveszünk 25 dkg lisztet, és ezzel a 25 dekával összedolgozzuk. Tégla alakúra formáljuk és kitesszük hideg helyre.
A megmaradt lisztet, tojások sárgájával, sóval, 5 dkg cukorral és annyi langyos vízzel (kb. 2,5 dl) hogy rétestészta keménységű legyen kidolgozzuk hólyagosra. Leborítjuk egy tállal és jó negyed óráig pihentetjük, aztán vékonyra kinyújtjuk téglalapalakúra. Erre a tésztára tesszük a hájas kockát. Ráhajtogatjuk előbb magunk felől, azután minden oldalról és kézzel szétnyomkodjuk (nyújtani még nem igazán lehetne).Összehajtogatjuk. 20 percet hideg helyen pihentetjük. Most már nyújtófával nyújthatjuk és ismét összehajtogatjuk. Pihentetjük ismét . Majd nyújtjuk és pihentetjük.
A harmadik pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk és késsel négyszög alakú lapokat vágunk ki, közepére sütőlekvárt teszünk.
Széleit lenyomkodjuk (mert a lekvár kifolyik) és tepsibe rakjuk.
Sütés után , melegen porcukrozzuk.
ledaráljuk a hájat
betakarjuk a tésztával
kézzel szétnyomkodom
összehajtogatom
kockára vágom és megtöltöm lekvárral
sütve, porcukrozva
|