DIÓS-CUKROS LINZERKARIKA
30 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor + 10dkg a tetejére
10 dkg darált dió + 10dkg a tetejére
2 tojássárgája
1 cs vaniliás cukor
gyümölcslekvár
Összemorzsoljuk a lisztet a darabokra vágott vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és a vaniliás cukrot. A tojássárgákat és a 20 dkg darált diót. Kézzel összegyúrjuk. Eleinte nem is gondolnánk hogy miként fog összeállni de ha kellő türelemmel viseltetünk iránta, akkor egy kicsit ragadós, puha, de gyúrható tésztát kapunk. Utánna hűtöbe tesszük fél órára. Mikor kivettük kb: fél centi,centi vastagra nyújtjuk. FormávaL kiszurjuk egyenlő arányba, egy sima egy lukas. A kiesett tésztát újra összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk, amig el nem fogy. A sima tésztát tepsibe tesszük és megkenjük felvert tojással, a kiszúrt tésztának pedig egyik oldalát megkenjük tojással és kristálycukorral elkevet darált dióba forgatjuk, úgy helyezzük a tepsibe. Gázsütő 3 fokozatán kb: 20 - 25 percig sütjük.Nem kell hogy megpiruljon az alja mert kemény lesz. Ha kihült lekvárral öszeragasztjuk és tálajuk.
Ez a recept 12 db süteményhez elég. Én mindig dupla adagot csinálok mert pár óra alatt elfogy.
a hozzávalók
vajas liszthez tojást , diót és cukrot adunk
össze gyúrt tészta
nyújtjuk és kiszúrjuk
egy sima egy lyukas
a tojásal bekenjük és cukros dióba forgatjuk
előkészitve a sütéshez
tálaljuk
|